Üzleteinkben megtalálja a régió legjobb borait, melyeket jó szívvel ajánljuk húsainkhoz, húskészítményeinkhez. Azt az alapvető kijelentést, mely francia földről származik, miszerint fehér húsokhoz fehérbort, vörös húsokhoz vörös bort adjunk, sok igazságot tartalmaz, de érdemes árnyalni a képet. A sokszínűség, a sokféle régi és új fűszer, eddig nem igen ismert étel megjelenése nagyban átalakította a képet. Oda kell figyelni az illatokra, az alapvető aromákra, a borok testességére, gyümölcsösségére, mert könnyű hibázni, s ilyenkor elmarad az óhajtott harmónia, a bor és az étel igazi házassága, amely mindegyik felet szárnyra kapja és élvezeti szempontból kiemeli és csúcsokra emeli.
Nem sok olyan étel van, melyhez ne tudnánk bort ajánlani, a magyar konyha, kiegészülve a nagyvilág divatos ízeivel igazi kihívás a borajánlók számára. Jöhet húsleves, saláta, babfőzelék, túrós rétes és őszibarack, mindenki megtalálja a párját. Talán egy kivétel mégis akad, s ez nem más, mint a kávé, amely méltóan zárja le étkezéseinket, finom, erős aromái olyan karakteresek, hogy utána már vétek bort fogyasztani.
Étel | Bor |
Aperitifek | Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni |
Előételek | Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé |
Levesek | Lágy, illatos, száraz, esetleg félszázaz fehérek, különösen az édeskés zöldségeknél, tejfölös és krémleveseknél. |
Gyümölcslevesek | Édességük okán már a félédes, édes fehérek felé is kacsintgathatunk, muskotályok, hárslevelű, furmint lehet a megoldás. |
Gulyásleves | A marhából készült fűszeres leves már a vörösborokat kívánja , a nem túl csersavas kategóriában, de jó választás egy szép siller is. |
Halászlé | A paprikás, csípős ízek könnyű vörösborokat kívánnak, de siller is jó kísérő lehet. |
Bableves | Külön kategória a levesek közt, mivel karakteres íze már testes fehérek és a csersavasabb vörösborok irányába mutat, pláne, ha füstölt csülökkel, tejföllel tálaljuk. |
Főzelékek | A tejfölös édeskés ízeknél a félszáraz, félédes fehér a legjobb kísérő |
Babfőzelék, Lencsefőzelék | Ezek is kivételek, a karakteres, hordós száraz fehérek és a testesebb vörösborok is jól passzolnak |
Töltött paprika | A rizses, sertéshúsos töltelék miatt is már a karakteres száraz fehérborok és a testesebb vörösborok bátran fogyaszthatók hozzá |
Káposztás ételek | Testes, tüzes, magyaros fehérek, savasabb vörösök |
Gombás ételek | Fűszerezettségüktől függően a száraz fehértől, a rosén át, a könnyű vörösig választhatunk |
Halételek | A könnyű reduktív fehér borok terepe ez, kivétel a magyaros ponty, harcsa ételek sora, ahol megint a testes rosék, sillerek és a könnyű vörösök jöhetnek. |
Csirke, pulyka, kacsa, liba | A könnyű száraz fehérektől indul a sor, egészen a rosékig elmehetünk, a fűszerektől, köretektől függően. A nálunk népszerű paprikások, pörköltek, a karakteresebb kacsasültek már a siller és könnyű vörös felé is elvisznek. |
Sertéshús | Itt már szélesedik a borválaszték, a száraz, hordós, karakteres fehérektől indulhatunk, s a rosék, sillerek mellett már a testesebb vöröseket is bevállalhatjuk, pláne a pörkölteknél, paprikásoknál, grilleknél |
Marhahús | A fűszerezettségtől függően itt már a vörös tartományban érdemes maradni |
Máj, belsőségek | Az szerint, hogy pirított vagy pörkölt verziókban gondolkodunk, a testes fehértől a silleren át a könnyű vörösökig is elmehetünk. |
Vadak | A zsenge nyúl és fácán kivételével, amely még esetleg a testes fehéreket is engedi, a vadételek, erdei fűszerezettségük és intenzív íz világuk miatt a testes, karakteres vöröseket kedvelik. |
Saláták | A könnyű fehérek, és a rosék birodalma ez, karakteres borok elnyomják az üde zöldségeket és illatokat. |
Tészták | A feltéttől függ, hogy fehéret vagy esetleg rosét, sillert, könnyebb vöröset adunk hozzá |
Édes tészták | Félédes, édes fehérborokat választhatunk |
Sütemények | Édes borok, szamorodnik, aszúk, fordítások, édes, félédes pezsgők |
Gyümölcsök | Üde, félédes fehérborok, esetleg pezsgők |
Sajtok | A sokféleség rányomja bélyegét a borválasztásra. A könnyű friss sajtoktól indulunk, a félkemény, kemény sajtokon át az aromás, érlelt, penészes lágysajtokig, majd a végén a kéksajtok zárják a sort. A borsor is így fejlődik, a könnyű fehérektől a karakteres, tüzesebb fehérek irányába, majd a lágysajtoknál már inkább a vörös tartományba jutunk. A kéksajt igazi kivétel, a sajtok királyaihoz, bármilyen furcsa édes tokaji borok illenek a legjobban. |
forrás: bor-neked.hu
Borkínálatunk:
Hajós-Bajai Irsai Olivér 2013 (0,75 l, 12,0% vol.) - Száraz minőségi fehérbor
Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres 2013 (0,75 l, 12,5% vol.) - Száraz minőségi fehérbor
Zöldes sárga bor. Illatában egres és bodza, valamint az asszonyos teltség ígérete. Szájban dallamos savak, komplexitás. A fajta és a technológia találkozása: megőrzött elsődleges illatok, ízek és aromák - mégsem parfüm, mégsem egysíkúság, hanem szép, egészséges, erőtől duzzadó teltség.
Hajós-Bajai Chardonnay Barrique 2013 (0,75 l, 12,5% vol.) - Száraz minőségi fehérbor
Zöldes sárga színű, olajos mozgású bor. Illatában széna, vanília, tökmag, krémesség. Ízében vajasság, teltség, fűszeresség. Némi fahéj és gyömbér teszi főúrivá a bor komplexitását. Hosszú lecsengésében csipetnyi ánizs és sherry. Nem könnyű bor. Hozzáértőknek való.
Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay 2009 (0,75 l, 13,0% vol.)
Száraz minőségi fehérbor: Egy hónappal a normál szüret után, nagyon magas mustfokkal szedett szőlőből készült. Ízben, zamatban gazdag, gyümölcsös illatokkal. Igazi nagytestű bor.
Minősítés:
Nemzetközi Borversenyen nagy aranyérm 2007.
A klasszikus zöld-zöld sárga színben megjelenő olajos mozgás nagy testet ígér. Illatában széna, kis zöld alma, egres, majd szellőzést követően érett szőlő jelentkezik. Szájban valóban nagy a test, de nem elég széles a savszerkezet. De ez talán nem is baj. Összbenyomást tekintve elegáns, úri, tekintélyes bor. A 15-ös alkohol és a hordós érlelés révén elgondolkodtató, tekintélyes chardonnay született Hajós térségében.
Cserszegi fűszeres félédes fehérbor (0,75 l)
Cserszegi fűszeres minőségi száraz fehérbor (0,75 l)
Cserszegi fűszeres minőségi száraz fehérbor (1,5 l)
Ezerjó minőségi száraz fehérbor (0,75 l)
Ezerjó Selection minőségi száraz fehérbor (0,75 l)
Irsai Olivér minőségi száraz fehérbor (0,75l)
Kövidinka minőségi száraz fehérbor (0,75 l)
Tied Cuvée száraz fehérbor (1,5 l)
Tied Cuvée száraz fehérbor (0,75 l)