Üzleteinkben megtalálja a régió legjobb borait, melyeket jó szívvel ajánljuk húsainkhoz, húskészítményeinkhez. Azt az alapvető kijelentést, mely francia földről származik, miszerint fehér húsokhoz fehérbort, vörös húsokhoz vörös bort adjunk, sok igazságot tartalmaz, de érdemes árnyalni a képet. A sokszínűség, a sokféle régi és új fűszer, eddig nem igen ismert étel megjelenése nagyban átalakította a képet. Oda kell figyelni az illatokra, az alapvető aromákra, a borok testességére, gyümölcsösségére, mert könnyű hibázni, s ilyenkor elmarad az óhajtott harmónia, a bor és az étel igazi házassága, amely mindegyik felet szárnyra kapja és élvezeti szempontból kiemeli és csúcsokra emeli.
Nem sok olyan étel van, melyhez ne tudnánk bort ajánlani, a magyar konyha, kiegészülve a nagyvilág divatos ízeivel igazi kihívás a borajánlók számára. Jöhet húsleves, saláta, babfőzelék, túrós rétes és őszibarack, mindenki megtalálja a párját. Talán egy kivétel mégis akad, s ez nem más, mint a kávé, amely méltóan zárja le étkezéseinket, finom, erős aromái olyan karakteresek, hogy utána már vétek bort fogyasztani.
Étel | Bor |
Aperitifek | Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni |
Előételek | Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé |
Levesek | Lágy, illatos, száraz, esetleg félszázaz fehérek, különösen az édeskés zöldségeknél, tejfölös és krémleveseknél. |
Gyümölcslevesek | Édességük okán már a félédes, édes fehérek felé is kacsintgathatunk, muskotályok, hárslevelű, furmint lehet a megoldás. |
Gulyásleves | A marhából készült fűszeres leves már a vörösborokat kívánja , a nem túl csersavas kategóriában, de jó választás egy szép siller is. |
Halászlé | A paprikás, csípős ízek könnyű vörösborokat kívánnak, de siller is jó kísérő lehet. |
Bableves | Külön kategória a levesek közt, mivel karakteres íze már testes fehérek és a csersavasabb vörösborok irányába mutat, pláne, ha füstölt csülökkel, tejföllel tálaljuk. |
Főzelékek | A tejfölös édeskés ízeknél a félszáraz, félédes fehér a legjobb kísérő |
Babfőzelék, Lencsefőzelék | Ezek is kivételek, a karakteres, hordós száraz fehérek és a testesebb vörösborok is jól passzolnak |
Töltött paprika | A rizses, sertéshúsos töltelék miatt is már a karakteres száraz fehérborok és a testesebb vörösborok bátran fogyaszthatók hozzá |
Káposztás ételek | Testes, tüzes, magyaros fehérek, savasabb vörösök |
Gombás ételek | Fűszerezettségüktől függően a száraz fehértől, a rosén át, a könnyű vörösig választhatunk |
Halételek | A könnyű reduktív fehér borok terepe ez, kivétel a magyaros ponty, harcsa ételek sora, ahol megint a testes rosék, sillerek és a könnyű vörösök jöhetnek. |
Csirke, pulyka, kacsa, liba | A könnyű száraz fehérektől indul a sor, egészen a rosékig elmehetünk, a fűszerektől, köretektől függően. A nálunk népszerű paprikások, pörköltek, a karakteresebb kacsasültek már a siller és könnyű vörös felé is elvisznek. |
Sertéshús | Itt már szélesedik a borválaszték, a száraz, hordós, karakteres fehérektől indulhatunk, s a rosék, sillerek mellett már a testesebb vöröseket is bevállalhatjuk, pláne a pörkölteknél, paprikásoknál, grilleknél |
Marhahús | A fűszerezettségtől függően itt már a vörös tartományban érdemes maradni |
Máj, belsőségek | Az szerint, hogy pirított vagy pörkölt verziókban gondolkodunk, a testes fehértől a silleren át a könnyű vörösökig is elmehetünk. |
Vadak | A zsenge nyúl és fácán kivételével, amely még esetleg a testes fehéreket is engedi, a vadételek, erdei fűszerezettségük és intenzív íz világuk miatt a testes, karakteres vöröseket kedvelik. |
Saláták | A könnyű fehérek, és a rosék birodalma ez, karakteres borok elnyomják az üde zöldségeket és illatokat. |
Tészták | A feltéttől függ, hogy fehéret vagy esetleg rosét, sillert, könnyebb vöröset adunk hozzá |
Édes tészták | Félédes, édes fehérborokat választhatunk |
Sütemények | Édes borok, szamorodnik, aszúk, fordítások, édes, félédes pezsgők |
Gyümölcsök | Üde, félédes fehérborok, esetleg pezsgők |
Sajtok | A sokféleség rányomja bélyegét a borválasztásra. A könnyű friss sajtoktól indulunk, a félkemény, kemény sajtokon át az aromás, érlelt, penészes lágysajtokig, majd a végén a kéksajtok zárják a sort. A borsor is így fejlődik, a könnyű fehérektől a karakteres, tüzesebb fehérek irányába, majd a lágysajtoknál már inkább a vörös tartományba jutunk. A kéksajt igazi kivétel, a sajtok királyaihoz, bármilyen furcsa édes tokaji borok illenek a legjobban. |
forrás: bor-neked.hu
Borkínálatunk:
Hajós-Bajai Kadarka 2013 (0,75 l, 13% vol.) - Száraz minőségi vörösbor
Hajós-Bajai Kékfrankos 2012 (0,75 l, 13,0% vol.) - Száraz minőségi vörösbor
Meggypiros szín. Bársonyos illatában meggy, étcsokoládé, pici mandula és többféle pörkölési jegy. Szájban igazi, lendületes frankos sok szép savval, meggyel, eleganciával és könnyedséggel. Kiegyensúlyozott bor. Hosszú lecsengésében érett meggy uralkodik egy csipetnyi fűszerpaprikával.
Szekszárdi Merlot
Prémium Szekszárdi Merlot 2011 (0,75 l, 13,0% vol.) - Minőségi vörösbor
Bíbor színű bor. Illatában erdei gyümölcsök sokasága mediterrán fűszerekkel. Ízében a málnás-ribizlis jegyek uralkodnak. Sok szép sav és visszafogott tannin engedi érvényesülni a gyümölcsösséget. A fajta könnyedebb, önálló fogyasztásra sarkalló, gyümölcsökben gazdag változata. Nem a robosztusság, hanem a játékos gazdagság kap itt szerepet.
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon 2013 (0,75 l, 13,5% vol.) - Száraz minőségi vörösbor
Bíbor színű bor. Illatában erdei gyümölcsök sokasága mediterrán fűszerekkel. Ízében a málnás-ribizlis jegyek uralkodnak. Sok szép sav és visszafogott tannin engedi érvényesülni a gyümölcsösséget. A fajta könnyedebb, önálló fogyasztásra sarkalló, gyümölcsökben gazdag változata. Nem a robosztusság, hanem a játékos gazdagság kap itt szerepet.
Hajós-Bajai Cabernet Franc 2011 (0,75 l, 13,5% vol.) - Száraz minőségi vörösbor
A fűszeres-paprikás illat jegyeken áthatoló intenzív meggyesség az első élmény. Élénk savak, kerek tanninok,az életkorhoz képest meglepő lágyság jellemzi a bort. Elsőre a jó ivóbor kategóriájába tartozik. Kis férfias kesernyésség, közepes test mutatkozik. Egyszerű, korrekt bor. Kortyolgatva, szellőztetve illatában dió jelenik meg, így aztán újra kell kezdeni a kóstolást. Valóban korrekt ivóbor. A fajta itt a kedves arcát mutatja.
Hajós-Bajai Cuvée, Cabernet Sauvignon-Pinot Noir 2012 (0,75 l, 13,0% vol.)
Mély vörös, már-már feketébe hajló szín. Illatában pörkölési jegyeken üldögélnek az erdei gyümölcsök. Komplexitására jellemző, hogy szellőztetéssel szilva jelenik meg, azután némi étcsokoládé is. Szájban sok, gazdag, szép sav hozza-viszi a gyümölcsöket - finom vaníliás, ánizsos, gyömbéres, keleties kísérettel. Lecsengése hasonlóan gazdag. Izgalmas, buja bor.
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique 2011 (0,75 l, 13,5% vol.) - Száraz minőségi vörösbor
Kis fahordóban érlelt, karakteres vörösbor. Pincénk legszebb tételeiből válogatva.
Minősítés:
Országos Syngenta Borverseny: Nagy aranyérem 2007.
Mély bíbor szín. Fűszeres illat, azután szellőztetéssel egyre több gyümölcs, csonthéjas érkezik, azután kávé és étcsokoládé, s mindezt finom vanília lengi be. Szájban a fajta piros húsú gazdagsága jelenik meg a málnától az áfonyáig. Komplex, mégis inkább gyümölcsös bor. Talán itt mutatkozik meg leginkább a borász igénye: mindenek előtt a szőlő zamata uralkodjék, s ha lehet, ezt támogassa az érlelés. Hosszú lecsengésében szekszárdi tüzek és fűszerek - már-már zavarba ejtően.
Kékfrankos félédes vörösbor (0,75 l)
Kékfrankos minőségi száraz vörösbor (0,75 l)
Kékfrankos barrique minőségi száraz vörösbor (0,75 l)